06 - 14 71 50 53

Stel direct een vraag

De belangrijkste verkeersregels voor uw scootmobiel

Schaft u binnenkort een scootmobiel aan? Of rijdt u al regelmatig met een scootmobiel? Dan is het belangrijk dat u goed op de hoogte bent van de geldende verkeersregels. In deze blog leggen wij u de belangrijkste verkeersregels uit, zodat u veilig de weg op kunt.



Rijbewijs en minimumleeftijd 

Voor het besturen van een scootmobiel heeft u geen rijbewijs nodig. Wel geldt er bij een scootmobiel die harder kan dan 10 kilometer per uur een minimumleeftijd van 16 jaar. Als uw scootmobiel langzamer gaat, dan geldt er geen minimumleeftijd.


Voor jongeren onder de 16 jaar die een scootmobiel willen besturen die harder kan dan 10 kilometer per uur, is er een ontheffingsregeling. De ontheffing kunt u aanvragen bij de wegbeheerder, meestal de gemeente of de provincie.


Positie op de weg 

Met een scootmobiel kiest u zelf uw plaats op de weg. Zo kunt u kiezen voor de stoep, of voor het fiets- en bromfietspad. Ook op de rijbaan mag u rijden met uw scootmobiel, behalve als het gaat om een autoweg of autosnelweg. 


Maximumsnelheden voor de scootmobiel

Wel gelden er afhankelijk van uw positie op de weg verschillende maximumsnelheden voor uw scootmobiel:

 

 

  • Op de stoep is de maximumsnelheid voor scootmobielen 6 kilometer per uur.
  • Op het fiets- en bromfietspad mag een scootmobiel maximaal 30 kilometer per uur rijden binnen de bebouwde kom. Buiten de bebouwde kom is de maximumsnelheid 40 kilometer per uur.
  • Op de rijbaan mag u met een scootmobiel maximaal 45 kilometer per uur rijden.
  • Rijdt u in een woonerf? Dan wijkt de maximumsnelheid voor uw scootmobiel af. U mag dan maximaal 15 kilometer per uur rijden.


Voorrang geven en krijgen met een scootmobiel

Niet alleen uw maximumsnelheid is afhankelijk van uw plaats op de weg. Ook andere verkeersregels voor scootmobielen, hangen hier vanaf. Als u op de stoep rijdt, houdt u zich aan de voorrangsregels en verkeersborden die gelden voor voetgangers. Op het fietspad en op de rijbaan gelden de fietsverkeersregels. 

 

Als bestuurder van een scootmobiel heeft u overigens voorrang op een zebrapad, net als een voetganger.


Wees er alert op dat het misschien niet voor iedereen duidelijk is wanneer u voorrang heeft met uw scootmobiel. Ga er dus niet zomaar vanuit dat u voorrang krijgt, maar maak oogcontact met andere weggebruikers. 


Inhalen met een scootmobiel

Inhalen met een scootmobiel is toegestaan, mits het natuurlijk op een veilige manier gebeurt. 


Het is niet toegestaan om op de rijbaan of op het fietspad met twee scootmobielen naast elkaar te rijden. Ook mag u niet naast een andere weggebruiker, zoals een fietser, rijden.


Verkeerssignalen voor scootmobielen

Net als in de auto en op de fiets, is het belangrijk dat u op uw scootmobiel op tijd richting aangeeft. Dit kan door het uitsteken van uw hand, maar het is veiliger om gebruik te maken van de richtingaanwijzer op uw scootmobiel.


Uw scootmobiel beschikt ook over een claxon. Daarvan mag u, net als in de auto, uitsluitend gebruik maken in gevaarlijke situaties, om andere weggebruikers te alarmeren. 


Verlichting van uw scootmobiel


Rijdt u in het donker met uw scootmobiel? Dan is het belangrijk dat u goed zichtbaar bent. Voor- en achterlicht op uw scootmobiel zijn ’s nachts, en bij donker weer ook overdag, dan ook verplicht. Deze regel geldt niet als u op de stoep rijdt, maar voor uw eigen veiligheid is het wel aan te raden om ook dan uw lichten te laten branden. 


Om nog beter zichtbaar te zijn, kunt u ervoor kiezen om ook reflecterende kleding te dragen of over de stoel van uw scootmobiel te hangen. Zo gaat u gegarandeerd veilig de weg op.


Parkeren met een scootmobiel

Uw scootmobiel mag u op veel plekken parkeren. Zo mag deze op de stoep staan, op een gehandicaptenparkeerplaats en mag u uw scootmobiel zelfs bij een parkeerverbod parkeren. 


Toch zijn er ook een aantal plaatsen waar u niet mag parkeren. Het is niet de bedoeling dat u uw scootmobiel voor een in- of uitrit parkeert. Ook mag u niet binnen een afstand van 5 meter van een kruising parkeren en is parkeren op een laad- en losstrook verboden. Verder is dubbel parkeren voor of achter een andere scootmobiel niet toegestaan.


Benieuwd naar alle regels? Lees onze blog over het parkeren van uw scootmobiel.


Bellen of appen op uw scootmobiel

Als u met uw scootmobiel deelneemt aan het verkeer, dan mag u geen mobiele telefoon, navigatiesysteem, tablet of muziekspeler vasthouden tijdens het rijden. Deze regel geldt sinds 1 juli 2019. Handsfree bellen of muziek luisteren mag wel. 


Staat u stil met uw scootmobiel? Dan mag u uw mobiele telefoon of een ander elektronisch apparaat wel vasthouden.


Alcohol en scootmobielen

Wat betreft alcoholconsumptie, gelden voor een scootmobiel dezelfde verkeersregels als voor automobilisten. Met maximaal twee glazen alcohol op, mag u uw scootmobiel nog besturen. Heeft u meer gedronken? Ga dan niet meer met uw scootmobiel op pad.


Verzekeringsplicht voor uw scootmobiel

Een kentekenregistratie voor een scootmobiel is niet nodig. Wel geldt er voor een scootmobiel een verzekeringsplicht. Heeft u een WA-verzekering afgesloten? Dan ontvangt u een verzekeringssticker, die u zichtbaar achter op uw scootmobiel moet plakken. 


Vragen over de verkeersregels voor scootmobielen?

Nu kent u de belangrijkste verkeersregels voor scootmobielen. Heeft u nog meer vragen over de verkeersregels? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag. 
 

Roland Heesakkers

Roland Heesakkers - Eigenaar

Roland (eigenaar van Scootmobielberging) zet zich met zijn kennis en ervaring graag in om mensen te helpen aan een passende (scootmobiel)berging voor ieder type vervoersmiddel.

LinkedIn